Når man laver figurer i dekorationsbeton er det ofte med den samme 'grundopskrift', hvor man har en grundfigur, f.eks. bygget i flamingo (styrolit isoleringsplader), som først får et lag dekorationsbeton iblandet fiber kaldet konstruktionslaget. Når det første lag er tørt efter 24 timer lægger man næste lag dekorationsbeton, hvori man laver alle sine detaljer - det vi kalder dekorationslaget. Når figuren er tør kan man male den med Colour Fix og farvepigmenter.
Hvis du godt kunne tænke dig lidt flere detaljer og nyttige fif og tricks kan du læse med herunder, hvordan vi har bygget en skildpadde i dekorationsbeton.
Materialeforbrug:
- Ca. 27 kg Dekorationsbeton
- 15 g fiber
- 1 x isoleringsplade med en tykkelse på 10 cm. b: 60 cm, l: 120 cm (kan købes ved div. byggemarkeder)
- PU-skum til at lime flamingostykker sammen (kan købes ved div. byggemarkeder)
- Colour Fix (højt sat er der nok brugt omkring 1/2 liter)
- Grøn naturfarvepigment
- Sort narturfarvepigment
- Hvid naturfarvepigment
- Brun naturfarvepigment
- Gul naturfarvepigment
- Gul PRO pigment
Ved alle farvepigmenter er der brugt under 100 ml. Der er brugt mest grøn og brun.
Værktøj:
- Varmekniv (til at skære i flamingo)
- Spand til at blande beton i
- Røreværk m. piskeris til at blande betonen
- Gummihandsker
- Div. koste
- Stålbørste
- Contourværktøj
- Modelleringsværktøj
- Pensler
- Svamp
- Små bøtter til at blande maling i
Og nu til det sjove - lad os få bygget en skildpadde
Start med at skære din flamingoplade i 3 lige store dele.
Du kan bearbejde flamingoen med isoleringskniv, varmekniv, varmepistol, hobbykniv m.m., men det nemmeste er uden tvivl varmekniven.
Lim herefter dine plader sammen med PU-skum. Fugt gerne flamingoen inden du benytter PU-skum, da PU-skum tørrer ved kontakt med fugt i luften. Ved at tilføje lidt ekstra vand, tørrer det derfor lidt hurtigere.
Da PU-skum er noget klistret stads er det vigtigt at bruge gummihandsker og passe på med at få det på tøjet.
Du kan sagtens nøjes med kun at lime på midten af hver plade. Faktisk er det en fordel når du skal til at skære skildpadden ud af blokken, at du skal skære mindst muligt i PU-skummet.
Skær nu hjørner af og rund blokken, til den begynder at tage form og ligne en skildpadde. Du kan bruge en tusch til at tegne de grove træk op inden du begynder at skære.
Sørg for at lave rigelig mellemrum mellem skildpaddens ben, hoved og hale, da der skal ligges ca. 2 cm beton på hele overfladen, og smalle mellemrum derfor risikerer helt at forsvinde.
Når grundfiguren er klar kan du lægge første lag beton på med det samme. Husk at benytte handsker når du arbejder med beton.
Beregn ca. 1 liter vand til 5 kg beton. Desuden tilsættes der fiber i dette lag beton. Fiberen øger betonen trækstyrker og modvirker svindrevner.
15 g fiber rækker til 18 kg beton.
Betonen blandes bedst med røreværk/tvangsblander.
Konsistensen på betonen skal normalvis være blød og modellerbar, uden at klistre fast til handsken, men da første lag betonen bare hurtigt skal lægges på, kan det være en fordel at arbejde med en lidt blødere, næsten smattet beton.
Læg ca. 1 cm beton på hele skildpaddens overflade.
Hvis du vil have beton unden bunden kan du starte med dette, og så sørge for ikke at rykke med figuren når du lægger det efterfølgende beton på. Du kan nøjes med et lag beton under bunden.
Når du har lagt første lag beton på hele figuren, fugter du den med vand og dækker den med plastik. På den måde bevarer du vandet i betonen længst muligt og giver mineralerne i betonen de bedst muligheder for at gro sammen og skabe en stærk beton. Med andre ord mindsker du også muligheden for svindrevner.
Lad betonen tørre minimum til næste dag.
Efter 24 timer (eller 1 måned) - du kan bygge videre når det passer dig bedst - er skildpadden klar til næste lag beton.
Ligesom ved 1. lag blandes dekorationsbetonen med 1 liter vand til 5 kg beton. Prøv dig frem til du finder din fortrukne konsistens. Bland ikke mere beton end du kan nå at bruge på 45 minutter. Bliver betonen for hård kan du tilsætte lidt ekstra vand og piske igen.
Bemærk at der skal meget lidt vand til, i forhold til beton for at ændre konsistensen. Hæld derfor ikke meget ekstra vand i når du prøver dig frem.
Inden du går igang med at pålægge næste lag beton er det vigtigt at du fugter det tørre lag. På den måder mindsker du risikoen for at den tørre beton suger al fugten fra den våde, og der derved opstår svindrevner.
Udnyt betonens naturlige kanter når du skal lave skjoldets kant hele vejen rundt.
Sørg igen for at der er min. 1 cm lag på over det hele. Nogle steder kommer vi senere til at fjerne lidt, og andre steder lægger vi ekstra på.
Har du blandet lidt mere beton op end du kan nå at bruge på 45 minutter kan du 'holde liv' i det, ved at tilsætte ekstra vand og ælte/piske det igen.
Marker skjoldets plader. Her er de blot tegnet op med fingeren. Det kan være en fordel at have fundet billeder af skildpadder du kan kigge lidt efter når du designer skjoldet.
Når skjoldet er market, bygges pladerne op. F.eks. ligges der her mere beton, særligt på 'midterpladerne'.
For at undgå at ødelægge det der allerede er lavet, arbejder vi oppefra og ned. Start med at lave skjoldet, og koncentrer dig først bagefter om hoved og ben.
Når pladerne er modelleret op, er det tid til at bearbejde overfladen og lave 'riller' i skjoldet.
Som skildpadden vokser opstår der naturligt riller, der følger formen på den enkelte skjoldplade, og det er disse vi forsøger at efterligne.
Til at lave rillerne er der brugt contourværktøj, koste med forskellige hårdheder, stålbørste og modelleringsværktøj.
Når skjoldet er færdigt, er det tid til at fokusere på hoved og ben. En af de vigtigste detaljer på skulpturer der efterligner levende væsner er naturligvis øjnene.
For at modellere vellignende øjne udnytter vi igen de naturlige 'kanter' betonen har.
Lav en lille fordybning der hvor øjnene skal sidder. Rul to lige store kugler og placer dem i fordybningerne. Sørg for at de sidder lige over for hinanden.
Rul herefter to pølser pr. øje og placer en over øjet, og en under øjet. Pølsen over øjet skal være størst. Glat derefter pølserne ud på den side der er længst væk fra øjet.
På denne måde sørger du for at få bygget øjnene 'ind i hovedet' på figuren.
Herefter er det tid til at lave de resterende detaljer på skildpaddens hoved, ben og hale. På hovedet markeres næsebor og ører, samt skæl/plader, og på ben markeres skæl.
Her har jeg lavet mange små skæl, men det kan også erstattes af få store skæl, eller af 'plader' i stedet. Skildpadder kommer i mange forskellige formater, så find et par billeder og lad dig inspirere af dem.
Alt her er modelleret og i hånden med modelleringsværktøj, Skællene er skåret/stukket ud af betonen.
Færdig!
Når du er færdig med at modellere, sprøjtes skildpadden igen med vand og dækkes med plastik.
Den skal nu tørre i minimum 24 timer inden den males. Omvendt kan den også stå i nogle måneder til du igen har tid og så males, så det er et projekt, der kan tilpasses din tid, men som minimum kræver tre dage.
Skildpadder kommer i rigtig mange nuancer, så du har også rig mulighed for at lege lidt med farverne.
Start med at grundmale figuren. Her har skildpadden fået grøn grundmaling. Den grønne farve der ses her, er grøn naturfarvepigment blandet op med Colour Fix.
Colour Fix og farvepigment blandet giver en stærk betonmaling, der suges ind i overfladen af betonen. Den er derfor ekstremt slidstærk og skaller ikke af.
Efterfølgende males skjoldet med lette dup af en svamp med en blanding af grøn og brun farvepigment. For at opnå farven på billedet skal brun og grøn blandes ca. 50/50. Farven duppes på med svamp, for at den grønne nuance stadig skinner en smule igennem rundt omkring.
Herefter er det tid til at efterligne de lyse pletter der er på skildpaddens skjold. Mønsteret på skildpaddens skjol sikrer at skildpadden er camoufleret bedst muligt når den gemmer sig i græs og buske, hvor den nemt kan blende ind mellem skygger og lys.
For at male de lyse pletter har vi blandet tre forskellige lyse nuancer, bestående af hvid, karry gul, gul PRO, og en smule brun. Start med at dup den mørkeste af de lyse nuancer på, i et mønster der efterligner det du kan se på de billeder du har fundet af skildpadder. Det er typisk et regelmæssigt mønster, hvor der så alligevel er lidt undtagelser og afvigelser.
Dup herefter den næstlyseste, og så den lyseste nuance på. Vær forsigtig med især den lyseste nuance.
Efterfølgende kan du bruge din originale brun/grønne blanding, samt en lidt mørkere udgave af denne, hvor du har tilsat lidt sort, til at justere kanterne af de lyse pletter, og lave lidt spil på den mørke del af skjoldet.
Igen benyttes svampen til at duppe farven på.
Både de lyse og mørke nuancer bruges undervejs på skildpaddens ben, hoved og hale. Også her males der med svampen, da vi kun er interesseret i at male det yderste og beholde det inderste mørkt.
Med meget let hånd får skjoldet til sidst en omgang drybrush med en af de lyse nuancer. Dette gøres for forsigtigt at markere rillerne.
Skildpaddens øjne er malet med sort farvepigment iblandet Colour Fix og en enkelt hvid prik, for at holde det simpelt.
Til slut har hele skildpadden fået et lag klar Colour Fix for at give den en lille smule shine.
Når skildpadden kommer ud at stå, kommer vind og vejr til at give den det sidste patina, der kommer til at sætte prikken over i'et.
Skildpadden skal pynte hjemme i haven og lur mig om den ikke også kommer til at agere legeredskab for havens mindste besøgende. :-)
-
Svar
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.