Lufthuller i 3D gipsafstøbning - Hvordan du undgår det og hvordan du fikser det

Lufthuller i 3D gips og alginat afstøbning - sådan undgår du dem bedst og sådan fikser du dem efterfølgende

I al støbning er luft noget man slås lidt med - når materialet blandes op (f.eks. gips eller alginat) er det svært at undgå at piske luft med ind i blandingen. For at undgå at disse luftbobler kommer til syne på afstøbningen, er man nødt til at gøre lidt for at få dem ud inden materialet hældes op. Skal man helt undgå luftbobler skal man benytte en vacuummaskine, men det er de færreste der lige har sådan en stående. I stedet kan du læse vores tips herunder.

Gipsfod med lufthuller - set forfra.

Gipsfod med lufthuller.

Gipsfod med mange lufthuller.

Hvorfor opstår der luftbobler i gipsen og hvordan mindskes det?

For bedst at undgå luftbobler er der vigtigt at forstå hvorfor de opstår.

Når gipsen blandes, er det næsten umuligt at undgå at piske luft ind i gipsen. Et piskeris pisker væsentlig mere luft ind i gipsen, end f.eks. en dejskraber, så første trin for at undgå luftbobler kan være at vælge en dejskraber, frem for et piskeris, til at blande gipsen med.

Selvom man har blandet forsigtigt vil der være luft i den opblandede gips. Luft søger som udgangspunkt op, og der kan måske ses små bobler i gipsens overflade. For at hjælpe luftboblerne på vej, kan man banke på skålen, eller banke skålen i bordet, så luften hurtigere hjælpes til overfladen.

Når man så skal til at hælde gipsen i sin alginatform, kan det være en fordel at hælde lidt i af gangen, og tippe formen i den retning som tæer eller fingre peger. På den måde undgår man nemlig bedst muligt at indfange luften. (Det kan du læse mere om her.)

Når man hælder kan det samtidig være en fordel at hælde gipsen i i en tynd stråle fra ca. 1 meters højde - hvis det er muligt. Ved at hælde gipsen i en tynd stråle filtreres luftbobler også fra.

Her er det også en fordel at banke på formen mens man tipper, og undervejs mens man hælder op, for at hjælpe eventuelle luftbobler op og fri. Sørg for at tippe i retning af fingre/tæer og banke hvor luften har mulighed for at bevæge sig lodret op. Luften vil altid bevæge sig direkte lodret op, så hvis man ikke får tippet i en retning og en vinkel, der passer med at luften kan bevæge sig lodret op til overfladen, vil luften i stedet blive fanget under den del af formen, der er direkte lodret over den.

Hvis der stadig er luft tilbage i gipsen når formen er fyldt, kan man med fordel banke/vibrere videre på formen, da luften fortsat vil prøve at arbejde sig opad, så måske man kan få vibreret lidt ekstra luft ud af formen. Det ses tydligt på gipsens overflade om der stadig er små luftbobler der arbejder sig op mens man vibrerer formen, men efterhånden som gipsen sætter sig, vil luften ikke længere kunne bevæge sig op.

Når gipsen er hærdet op afformes afstøbningen og du kan hurtigt se om du har været god til at få luften ud af gipsen.

Har du fulgt ovenstående råd, burde du være kommet rimeligt godt i mål - men luft når man støber er som sagt en tricky størrelse.

 

Sådan reparerer du evt. lufthuller i din alginatafstøbning

Hvis det er hele fingre, hvor gipsen er blevet indfanget er det desværre ikke muligt at reparere det, men er det blot luftbobler variende mellem 1-5 mm i diameter, kan du ofte selv lige fikse det med en lille smule gips.

Bland en lille smule gips op med vand - det skal være en fed blanding, du kan håndtere mellem fingrene, og brug det så til at 'spartle' hullerne op. Du kan bruge modelleringsværktøj, eller en teske og tandstikker, samt en pensel/lille børste/tandbørste til at glatte ud og fjerne overskydne gips.

 

Bland gips til reparartion af lufthuller.

Video om reparation af lufthuller i gipsfod.

Brug en lidt hårdere børste, som f.eks. en tandbørste til at børste overskydende gips af, for at sikre at så mange detaljer som muligt bevares.

Når lufthullerne er fikset kan der være lidt farveforskel på gipsen, hvilket skyldes at gipsen let forurenes når den bearbejdes med fingrene.

Billede af repareret gipsfod.

Billede af gipsfod repareret for lufthuller.

flot repareret gips.

 


Hvis du vil skjule dine reparationer fuldstændigt kan du slutte af med at male gipsfiguren med Colour Fix iblandet hvid farvepigment.

Du kan finde 3D Afstøbningssæt her


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar