3D håndafstøbning med vase - lifecasting med objekt
Upcycle gammelt nips og pyntegenstande med alginat og gips. Støb et objekt med i din håndafstøbning, og giv den et helt nyt look med et meget personligt præg.
Du kan støbe alle mulige hårde objekter som vaser, glas, porcelænsfigurer, lamper og olielamper og meget mere med i din alginatafstøbning, og give dine gamle objekter en unik makeover, der let kan bruges til personlige, meningsfyldte gaver.
Herunder finder du vejledning til hvordan du kan støbe en vase med i din 3D Afstøbning, men principperne kan bruges på alle mulige slags genstande.
Til projektet er der brugt:
Materialer:
- Normal alginat, 2,5 pose (i alt 5 liter gummimasse blandet med vand)
- Ekstra stærk støbegips eller Dental gips
- Glasvase
- Evt. Colour Fix til lakering
Redskaber:
- Spand
- Piskeris
- Dejskraber
- Termometer
- Skål
1. Start med at vælge din håndstilling. Det er vigtigt at overveje balancen på den endelige afstøbning - håndleddene skal være midt for objektet for at den ikke får overbalance.
Derudover er det vigtigt at hænderne rører hinanden og har kontakt nede i alginaten - ellers hænger skulpturen ikke sammen ved støbning, og hænderne vil ikke kunne holde vasen fast.
Find en spand eller lignende beholder hvor vase og hænder kan være uden for meget spildplads - for at spare på alginaten. I dette tilfælde brugte jeg en høj, smal plastikspand, hvor der havde været blomster i. De spande der bruges i butikkerne til at have blomsterne opbevaret.
Mål mængden af alginaten du skal bruge ved at holde vase og hænder ned i spand og mål hvor meget vand der skal til at dække dem. Med luft indfanget i vasen, var 5 liter vand passende i dette tilfælde,
2. Bland alginat og vand. Vand hældes op i beholder først. Det skal være 35 grader varmt og der skal bruges 1,8 liter pr. pose med 450 g alginatpulver.
I dette tilfælder brugte vi 2,5 pose alginat og 4,5 liter vand for at opnå 5 liter gummimasse.
3. Alginaten blandes så hurtigt som muligt (og hældes i den beholder du skal støbe formen i - hvis ikke du bare har blandt direkte deri.)
Slå let på formen for at eventueler luftbobler kommer op til overfladen.
4. Der tages godt fat om vasen, så tæt som muligt, så alginaten ikke sniger sig ind mellem hånd og vase. Håndled skubbes tæt sammen for at gipsen hænger sammen ved støbning, og de holdes midtfor vasen så balancen er korrekt senere.
Sæt vasen så lodret ned som muligt og lad den hvile på bunden af spanden, for at sikre at den er i vandret position og for at indfange luften. Der er ingen grund til at bruge en masse alginat på at fylde vasen, når det alligevel skal pilles ud efterfølgende.
Holder hænder helt stille mens massen stivner.
5. Når massen er stivnet lirkes hænderne forsigtigt op en af gangen. Det er vigtigt at man er forsigtig og langsomt løsner hænderne, da man ellers ødelægger formen når hænderne tages op.
6. Herefter skal gipsen blandes. Der skal ca. 4 dl vand til 1 kg gips, Start med at hælde vand i skålen og tilsæt derefter gips, En pose gips giver ca. 7,5 dl gipsmasse, hvilket passede perfekt til afstøbningen her. En hånd fylder typisk et sted mellem 4-5 dl og jo mere håndled og arm, der er med i støbningen, jo mere gips skal man naturligvis bruge.
7. Gipsen hældes i formen lidt af gangen - gerne i en tynd stråle for at filtrere luftbobler fra. Formen holdes på hæld og roteres let mens man banker blidt derpå, for at eventuelle indfangede luftbobler kommer til overfladen. Gentag gerne 2-3 gerne under opfyldning af gips. Og så er det bare at vente til gipsen er tør.
8. Gipsen er hærdet nok op til at man kan afforme efter et par timer. Den vil fortsætte med at hærde de næste 7 dage før den når fuld styrke.
På billedet kan man se hvordan luften har været indfanget, så der ikke har været alginat invendigt i vasen, og hvor let det har været at fjerne den smule der sad i toppen.
Pil alginaten forsigtigt af på hele formen. Efterfølgende kan det være at figuren skal renses en smule. Måske er lidt gips løbet langs vasen, men det kan nemt kradses af når man gør det med samme. Evt. luftbobler fra alginaten, der sidder som små vorter på gipsen kan kradses af.
9. Når alginatformen er fjernet og håndafstøbningen er finpudset er vasen klar til brug. Pynt med årstidens blomster eller lad den stå og pynte lige som den er.
Tip: Vil du beskytte gipsafstøbningen ekstra, kan du med fordel lakere den med Colour Fix. Colour Fix tørrer klart op, og giver gipsen en lille smule shine. Colour Fix gør gipsen vandskyende, så den er let at tørre af for støv og snavs efterfølgende.
Vaser, oilelamper, lysestager i kombination med håndafstøbning
Herunder kan du se eksempler på 3D afstøbninger, hvor der er støbt objekter sammen med håndafstøbninger.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.