Hvorfor bliver gipsen gullig?

Oprettet d. under Støbning med gips

Du har lavet den fineste gipsafstøbning, der står klart og hvidt, men efter nogle dage er det som om den begynder at ændre farve. Den bliver ligesom gullig i overfladen. Hvorfor sker dette og kan det undgås?

 

Lad os starte med hvorfor gipsen bliver gullig...
Gips indeholder mineraler, og når der tilsættes vand vokser mineralerne og "gror sammen". Afhængig af vandrør og lokale vandforhold, kan vandet ske at indeholde f.eks. rust eller andre mineraler, som efter nogle dage har reageret med gipsen og trækker ud til overfladen. Det er dette der skaber den gullige effekt.

Hvordan undgår man at gipsen bliver gullig?
Hvis man f.eks. døjer med rust i rørene, kan man med fordel lade vandet løbe lidt inden man hælder det op man skal bruge.
 
Hvordan redder man en figur, der allerede er blevet gullig?
Hvis din gipsfigur er blevet gullig i overfladen, og du vil have den hvid igen, kan du male den hvid med Colour Fix og farvepigmenter. Når du blander din egen maling med Colour Fix og farvepigmenter får du en tynd maling, så alle detaljerne på din afstøbning stadig står tydeligt frem. Colour Fix er en lille smule skinnende, så du opnår  ikke helt den samme matte hvide overflade gips har i sig selv, men du får stadig en flot hvid afstøbning.
 
Typisk anbefaler vi også at man altid giver sin gipsfigur et lag Colour Fix for at beskytte den. Colour Fixen sørger for at vand og andet skidt ikke trænger ind i figuren og man kan derfor nemt tørre sin figur af med en våd klud og holde den fin og ren.

Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar