DIY med formbar beton

Beton er blevet utroligt populært i indretningen, da det giver et råt udtryk. Derudover er det et materiale, som er nemt at anvende, da det kun skal tilsættes vand, og derved egner sig godt til DIY-projekter.

Med MakeMake dekorationsbeton kan du skabe unikke figurer og flotte accessoires til boligen. Når betonet er opblandet med vand, kan det formes ligesom ler, hvilket giver dig utallige af muligheder.

 

I videoen viser vi skridt for skridt, hvordan du let kan lave din egen beton skulptur med bronzepatina.

Du kan købe dekorationsbetonet her og betonmalingen her!

 

 

Vejledning: Sådan bygger du en figur op med modellerbar dekorationsbeton

Du kan se med i videoen herover men du kan også læse med her. Om du vil lave skulpturer i beton til have eller stuen, er denne vejledning for dig.

 

1. Start med at lave din grundform.

Ofte vælger vi at lave grundform i flamingo /styrofoam, da det let kan skæres ud efter behøv og vejer meget lidt i forhold til hvor meget det fylder, men betonen kan også lægges på stålskelet, hønsetråd m.m. Du kan bearbejde flamingoen med varmepistol, varmekniv, stålbørste, isolatørkniv og hobbykniv. Flamingoen kan købes i de gængse byggemarkeder - brug PU-skum hvis du skal lime flere plader flamingo sammen.

Når du laver din grundform er det vigtigt at huske at der skal lægges 1-2 cm beton på alle steder - derfor skal huller laves større end du tænker de endeligt skal være og mellemrum, som f.eks. mellem elefantens ben, skal også være bredere end du tænker det ender med at skulle være. Laver du skulpturer med lemmer og hals skal disse og laves ekstra tynde for at dimensionerne kommer til at passe.

TIP: Du kan altid lægge ekstra beton på, men du kan ikke fjerne igen når det først er tørt. Derfor er det bedre at skære lidt rigeligt af sin grundform.
 

2. Første lag, konstruktionslaget lægges på.

Hovedreglen når du blander betonen er at det skal være lækkert modellerbart og ikke klistre til handsken. Der skal ca. 1 liter vand til 5 kg beton. Når du lægger første lag kan du dog med fordel lave din beton en lille smule tyndere, så den er lidt klistret. På den måde er den hurtigere at smøre på din grundform.

Husk at tilsætte fiber i første lag. Fiberen øger trækstyrken på betonen og du laver i princippet din egen fiberbeton.
 

3. Lad betonen tørre.

Sprøjt vand på figuren og læg et stykke plastik over - så undgår du at betonen tørrer for hurtigt. Hvis betonen tørrer for hurtigt opstår der svindrevner. Jo længere tid du holder vandet i betonen mens det tørrer, jo bedre kan mineralerne i betonen gro sammen, og jo stærkere bliver din beton.

Lad figuren tørre til næste dag.
 

4. Næste lag lægges på - dette lag kaldes dekorationslaget og det er heri du laver detaljer og overflade.

For at undgå at betonen tørrer for hurtigt, er det vigtigt at du sprøjter vand på det lørre lag beton inden du lægger frisk våd beton på. Ellers suger den tørre beton fugten fra den våde beton og der opstår lettere svindrevner.

Her er det en fordel at betonen netop er modellerbar og ikke klistrer til handsken, så du kan forme detaljerne. Du kan bearbejde overfladen med lerværktøj, koste og pensler, kamme, karveværktøj og meget mere, for at skabe den overflade du ønsker. Du kan bearbejde overfladen i op til 8 timer efter betonen er lagt på. Det er en fordel at karve revner og cracks når betonen har sat sig efter 2-3 timer. Tørretiden afhænger af temperaturen - jo varmere, jo hurtigere tørrer det. Sørg for at sprøjte vand på undervejs. 

Vil du gerne have en glat overflade kan du lægge et stykke plastik over og glatte, eller du kan bruge lidt vand og glatte med fingrene, eller bruge en spartel.
 

5. Når du er færdig med din figur sprøjter du vand på og dækker den igen til med plastik.

Lad den tørre til 24 timer.
 

6. Tid til at male!

For at opnå bronze-look som elefanten får, starter du med at male din figur sort. Vi benytter Colour Fix som bindemiddel og farvepigmenter. Med disse to komponenter kan du blande en uovertruffen betonmaling, som trænger ind i overfladen på betonen og derfor ikke lige kan skalle af igen. Colour Fix er ydeligere med til at frostsikre din betonfigur. Lad malingen tørre. Dette tager 20-30 minutter alt efter hvor meget du maling du har brugt.
 

7. Tid til patinering med bronze!

Her benytter vi os af dry brush-teknikken, hvor der kun kommer farve på det yderste af figuren. Som det vises i filmen hælder du lidt bronzepigment og Colour Fix op - du behøver ikke ret meget - og tager en pensel med mange hår og maser Colour Fix og bronzepigment godt op i penslen, så den er mættet med pigment. Herefter bruger du et stykke flamingo eller hvad du ellers har til rådighed til at male penslen fri for de fleste pigmenter igen. Når der næsten ikke er noget farve tilbage i penslen er det tid til at patinere din figur.

Pensl med let hånd figuren over det hele. Hvis du vil have mere farve på kan du trykke lidt hårdere med penslen.
 

8. Så er bronzefiguren faktisk færdig.

Du kan vælge også at irre din bronzeskulptur. Det kan du læse mere om her eller kig med i videoen herover.