Guide til fremstilling af latexforme

Lav selv støtteform til latexform

Til nogle typer forme vil det være oplagt at lave en støtteform til. Nogle forme er tykke nok til at de kan hænges op og holde formen når der støbes i dem, men med andre er der brug for de er lidt tyndere for at formen kan rulles af igen, og her er det oplagt at lave en støtteform.

 

Man kan enten lave støtteform med PU-skum eller med gipsgaze. Der er vejledning til begge dele i videoen herunder.

I how to-videoen laves der latex form med flydende latex over en nisse og en snemænd og der laves efterfølgende afstøbninger med afstøbningsbeton og ekstra stærk støbegips. Lav selv latexforme ved at følge vores vejledning.

 

Vejledning - lav selv latexforme:

Med denne vejledning fra makemake kan du nemt selv lave latexforme af kogler, nisser eller lige den figur du godt kunne tænke dig at lave flere af.

Latexforme kan bruges til støbning med f.eks. gips og beton. Se videoen nederst eller læs med her:

 

1. Start med at sikre dig at din figur er ren og står på en ren og tør overflade.

Du kan evt. placere den på et låg, tallerken eller lignende, for at kunne lave en fod på din form.

 

OBS: Da latex ikke tåler sollys er det vigtigt at fremstilling af form heller ikke foregår i sollys og den færdige form skal efterfølgende også holdes væk fra sollys. Latex kan heller ikke bruges på metal, da dette nedbryder latexen, så den vil fortsætte med at klistre.
 

2. Hvis du ønsker at din latexform skal have anden farve end den gullige farve tørt latex naturligt har, starter du med at blande farvepigment i din flydende latex.

Du kan benytte MakeMake Naturfarvepigmenter.
 

3. Makemake flydende latex pensles herefter på figuren så hele figuren er dækket, samt noget af bunden hvis man ønsker at lave fod på sin form.

Tip: Du kan bruge en almingelig pensel til at pensle latex på. men det er så godt som umuligt at få latexen helt ud igen. Penslen skal herefter opbevares i vand med lidt sulfo. Du kan også bruge en silikone(bage)-pensel til latexen. Her skal latexen blot have lov at tørre og så kan det pilles lige af, så du har en ren pensel til næste gang.

4. Lad latexen tørre

Latexen skal være helt tør inden næste lag kommer på og det er den typisk når den bliver gullig/ændrer farve.
 

5. Gentag trin 2-3 indtil formen har en fornuftig tykkelse.

Alt efter hvad du laver og om du vil lave støtteform til eller ej er det op til dig dig at vurdere hvilken tykkelse der passer til din figur.
 

6. Efter de første 5-10 lag latex kan du med fordel blande lidt tykner i din latex.

Der tilsættes op til 5% tykner i latexen. Når tykneren røres ud i den flydende latex kan du hurtigt fornemme at latexen bliver federe
 

7. Pensl et lag latex på tilsat tykner.

Dette lag vil være noget tykkere end dem du tidligere kom på, og du vil derfor kunne nøjes med at pensle færre lag på og stadig opnå en fornuftig tykkelse på formen.
 

8. Lad laget tørre.

Når det er helt tør kan du gentage trin 6 og 7 indtil du opnår den ønskede tykkelse på formen.
 

9. Vulkanisering af form.
Hvis du ønsker at styrke din latex form ydeligere kan du vulkanisere latexen. Dette betyder at latexen udsættes for 70 graders varme i ca. 2 timer. Dette kan enten gøres i ovn, hvor der er sat en skål vand ved eller i en tørretumbler, hvor der er lagt et vådt håndklæde med ind. Put evt. avispapir ind i formen så den holder formen under tumblingen.