Gips er dejligt at støbe med. Til dels er det let at blande op og det hærder hurtigt, så man ikke skal vente flere dage på at pakke sin afstøbning ud. Den støbegips fra MakeMake er dertil også ekstra stærkt.
Her finder du inspiration til støbninger, du kan lave både med de yngre og ældre børn (og de tålmodige og utålmodige.)
Til at støbe med gips kan i bruge et væld af ting i allerede har i hjemmet. F.eks. kan i bruge engangskrus, chokolade- og isterningeforme (særligt dem i silikone er lette at bruge hertil), æggeskaller og andet emballage man ellers regner for affald. F.eks. kan man støbe i mælke- og juicekartoner, samt plastikemballagen fra chokolade og andre madvarer. Det er kun jeres egen fantasi, der sætter grænser.
I kan enten indfarve gipsen fra start eller male efterfølgende. I denne vejledning kan i se hvordan i indfarver gipsen, men vil i hellere selv male efterfølgende, underlader i bare at komme farvepigment i vandet, inden i blander gipsen op.
Det skal i bruge:
-
æg - så mange i har lyst til at lave
-
ekstra stærk støbegips
-
vand
-
farvepigmenter
-
vægt
-
målebæger
-
evt. handsker
-
tragt
-
spisepind, grillspyd eller andet til at røre med og få æggemassen ud.
-
Colour Fix
Vejledning - støb påskeæg, lysestage og figurer i gips
1. Start med at slå hul i bunden eller siden af ægget. Dette skal gøres forsigtig så man ikke knækker hele ægget. Herefter skal æggemassen ud af ægget. Her kan du f.eks. bruge en spisepind eller et grillspyd til at hjælpe det på vej. Skyl ægget. Hvis i lidt forsigtige kan i sagtens få æggemassen ud uden at få æggeskaller i massen - og så er der jo æg til en lækker kage, omelet eller hvad man lige har lyst til :)
2. Når i har lavet hul i det antal æg i vil støbe i og skyllet æggene af, er det tid til at blande gips op.
Start med at blande vand med farvepigment, hvis i vil indfarve æggene. 1-2 teske farvepigment er rigeligt.
Hvis i vil lave lysestager, som på billedet herover senere, skal i blande farven og gipsen op i engangskrus.
3. Tilsæt 1/2 dl vand til farvepigmentet og pisk det sammen.
4. Nu er det tid til at blande gips i. Bland gipsen sammen med en farve af gangen, og hæld op i ægget, inden du blander næste portion gips, da gipsen sættes sig hurtigt.
Ifølge blandingsforholdene på gipsen skal der ca. 150 g gips til 0,5 dl vand, MEN da gipsen gerne må være lidt ekstra flydende når den skal hældes i æggene, tilsæt ca. 100 g gips til farveblandingen.
Afhængig af hvilket farvepigment, der er brugt og hvor meget, der er brugt, kan der være brug for at tilsætte en lille sjat vand ekstra.
5. Fortsæt på denne måde med at blande gips op of hælde i æggene indtil alle æg er fyldt. Har i rester af gipsfarver undervejs kan i prøve at hælde forskellige farver i et æg, for at skabe flotte effekter. Så er det ekstra spændende at se resultatet når man piller skallen af.
TIP: I kan også have chokoladeforme eller andet stående ved siden, og hælder resterne deri, så intet går til spilde.
6. Stil æggene og andre afstøbninger til side. Lad det tørre i minimum 2 timer. Afhængigt af hvor flydende din gips blev, kan det muligvis have brug for at hærde længere. Vil i lave lysestage som på billedet herover, skal i gøre således:
Vejledning - stearinlysholder med indfarvet gips
1. I skal bruge de engangskrus i har blandet gips op i tidligere. Resterne af gips heri skulle helst stadig være lidt våd, når i går igang med at blande.
2. Bland nu gips op i krusene - brug ca. 0,5 dl vand til 100-130 g gips. Hvis i vil have en høj stage kan i blande det dobbelte op, og til en lavere stage kan i blande det halve op.
3. Den nye hvide gips, går nu ind og blander sig med den farvede gips, der sidder på koppens kanter og bund. Hjælp det gerne lidt på vej ved at sørge for at ramme sider og bund når du blander gipsen op.
4. Stik et stearinlys i gipsen. Stearinlyset er lettere en gipsen og vil derfor flyde op til overfladen.
Efterhånden som gipsen sætter sig (efter 10-15 minutter, kan man presse stearinlyset længere ned i gipsen, så kanten ikke stikker op over.
Påskeæg fortsat
7. Når gipsen er helt hærdet op kan i tage jeres afstøbninger ud af formene. Plastikkrusene klippes op, gipsen presses forsigtig ud af chokoladeformene og æggene pilles.
Bemærk at det er lidt af et pille-arbejde at på æggene fri af ægeskallene, så denne del af projektet er bedst til tålmodige sjæle. ;)
8. Lad jeres afstøbninger tørre nogle dage inden i maler eller lakerer dem.
Colour Fix er klar når det tørrer op, så det er perfekt til at beskytte jeres indfarvede gipsafstøbninger.
Hvis i vil male jeres afstøbninger, anbefaler vi at den voksne blander Colour Fix og farvepigmenter op. Bland i bøtter med låg så i kan gemme malingen til næste gang.
Der skal ca. 1 del farvepigment til 5 dele Colour Fix - f.eks. 10 ml farvepigment til 50 ml Colour Fix. Bemærk at malingen er drøj i brug - og så husk handsker og forklæde når i har gang i maling og pensler, da malingen ikke kan komme af tøj når først det er tørt.
Da Colour Fix går ind og sørger for at der ikke kan komme vand ind afstøbningen, går den omvendt også ind og lukker, så det vand der stadig er i gipsen ikke kan fordampe, så derfor er det en god ide at give gipsen ekstra hærdningstid inden man maler eller lakere med Colour Fix.