Lav selv silikone-aftryk til imprint i beton

Hvorfor bruge flere timer på at håndkarve noget naturen allerede har designet?
En stor del af arbejdet i Zooply (den afdeling af Heiss Development, der laver anlæg og dekorationer for attraktioner, zoologiske haver og kunstnere) er at efterligne naturen. Vi skal lave kunstige naturlige klipper eller træer, hvori vi f.eks. indbygger en fodringsfunktion, en varmesten eller terrarie. Opgaverne er forskelligartede og unikke, og en af teknikkerne vi benytter for at opnå det mest naturlige resultat er silikone-imprints. Når vi får en bestilling på et bestemt type træ - f.eks. et brætrodstræ til en zoologisk have med regnskov eller en udstilling om dansk natur med bøg, eg osv., så tager vi aftryk med silikone af barken på de pågældende trætyper for at være sikker på det ser så naturligt ud som muligt. Det samme gælder for klipper, koraller bygningsværker m.m. Man kan lave aftryk af mange forskellige overflader og bruge dem i sit arbejde.

 

Se hvordan du gør i videoen her og læs mere nedenunder med hvad du skal være opmærksom på når du udvælger det du skal lave aftryk af.

 

Se hvordan du ved hjælp af silikoneafstøbning kan lave en kunstig træstamme med fakkel i. Se video og guide her

 

 


Siden vejledningsfilmen blev lavet har vores silikoneudvalg ændret sig, og du kan derfor ikke få lige præcis den silikone, der bruges i videoen. I stedet for den spartelbare silikone er det nu muligt at bruge alle de forskellige silikoner til at lave silikoneaftryk, så længe der tilsættes thix-middel. Thix-middel tykner silikonen og gør den spartelbar. Der skal tilsættes 10 ml thix til 1 kg silikone. Bland thixen i sammen med hærder/komponent B og evt. farve, alt efter hvilken silikone du vælger at bruge.
Fremgangsmåden som vises i videoen følges ellers. Dog er tørretiden også væsentlig kortere på de nye silikoner, på 4-5 timer.
 

Du skaber en bestemt overflade ved gentagende gange at trykke det samme silikoneaftryk ind i den friske beton. Når du vælger det du laver aftryk er det derfor vigtigt du vælger et område der er ensartet og repræsenterer resten af f.eks. bark, murvæk eller klippe. Hvis du vælger at lave aftryk af et barkstykke med en knast, vil det betontræ du efterfølgende trykker det ind på, hurtigt komme til at se unaturligt, da de fleste træer ikker har knaster alle steder. Derfor er det vigtigt at få taget nogle "kedelige", ensartede aftryk, du kan bruge på størstedelen af det du laver, hvis du laver noget der skal se naturligt ud.

MEN, du kan med fordel også tage aftryk af knaster, knækkede mursten eller hvad der nu gør overfladen speciel. Bare husk kun at bruge det på få udvalgte steder på din figur.
 

Vejledning - silikoneaftryk

1. Ved brug af flydende formsilikone: Det første du skal gøre, er at blande hærder, thix og silikone sammen.

 

OBS: Siden videoen blev lavet har vi ændret silikonetype, og der vil derfor være små afvigelser på forklaring her og video.

Vejledning til silikoneaftryk af bark - trin 1

 

2. Vi anbefaler at blande en smule farvepigment eller silikonefarve samtidig med hærder og thix.

Derved kan du se, når hele massen er blandet sammen. Det er meget vigtigt at hærderen bliver rørt ordentligt ud i silikonen. Fordelen ved at bruge silikonefarve frem for farvepigment, er at det også er silikonebaseret og du dermed er sikker på det ikke klumper i silikonen. Da farvepigment er et pulver kan det risikere at klumpe hvis man ikke får det rørt ordentligt ud.

Vejledning til silikoneaftryk af bark - trin 2

 

Vejledning til silikoneaftryk af bark - trin 3

 

3. Når al silikonen er blevet blå, er vi sikker på at hærderen og thix-middel er blandet korrekt i.

Du skal typisk blande et par minutter.

Vejledning til silikoneaftryk af bark - trin 4

 

4. Nu er den spartelbare silikone klar til at blive smurt på det træ eller bark du vil lave aftryk af.

Vejledning til silikoneaftryk af bark - trin 5

 

5. Start med er tyndt lag, og brug en spartel til at få trykket det godt ned i alle kroge, sprækker og revner, så du får alle de flotte detaljer med fra din overflade.

Få netop at få alle detaljerne med, er det vigtigt du får spartlet silikonen godt ned i alle huller.

Vejledning til silikoneaftryk af bark - trin 6

 

6. Når du er sikker på at silikonen er spartlet godt ned i alle revner og sprækker, er det tid til andet lag.

Her skal vi sørge for at få godt med fylde på. Læg et tykt lag silikone på, og undgå at spartlen går helt igennem. Det sikrer at silikonen holder sin kraftige styrke og undgår, at der kommer huller i aftrykket. 

Vejledning til silikoneaftryk af bark - trin 7

 

7. Når du er færdig med at spartle silikone, skal den tørre. Læg et stykke plastik over formen og lad den tørre i 4-5 timer. 

Vejledning til silikoneaftryk af bark - trin 8

 

8. Herefter vil silikonen være tør, og du er nu klar til at trække aftrykket af din form.

Vær en smule forsigtig, når du trækker den af, og sørg for at få løsnet kanten rundt inden du trækker den helt af.

Vejledning til silikoneaftryk af bark - trin 9

 

9. Nu er dit silikoneaftryk klar til at blive brugt.

Silikone er meget stærk, og aftrykket kan bruges igen og igen. 

 

Vejledning til silikoneaftryk af bark - trin 10


Hvis du har mod på mere kan du Se hvordan du ved hjælp af silikoneafstøbning kan lave en kunstig træstamme med fakkel i. Se video og guide her