How-to-video: Sådan laver du en afstøbningsform med latex
I denne video gennemgår vi hvordan man laver en afstøbningsform med flydende latex iblandet farvepigment, og senere i processen, tykner. Vi viser også to forskellige muligheder for at lave støtteforme til din latexform.
- Se længere nede de mest ofte stillede spørgsmål
Vejledning
-
Flydende Latex kan males på med pensel eller dyppes i latexen.
-
Efter påførsel af et lag latex skal latexen tørre fuldstændigt før næste lag smøres på.
-
Latexen er gennemtør når den er gullig/ændrer farve.
-
Påsmør/dyp gerne op til 20-30 gange til din form opnår den ønskede tykkelse.
-
Efter 5-8 lag kan du evt. tilføre Tykner til din latex - Tykner gør latexen federe og du vil derfor kunne smøre tykkere lag på af gangen. Dog forlænges tørretiden for det enkelte lag så. Der tilføjes 1-5 % Tykner til latexen. I punkt 6 er der angivet hvor meget 5% Tykner udgør af de forskellige mængder latex vi tilbyder.
-
Til 1/2 l Flydende Latex anvendes max. 25 ml Tykner.
Til 1 l Flydende Latex anvendes max. 50 ml Tykner.
Til 5 l Flydende Latex anvendes max. 250 ml Tykner.
Til 10 l Flydende Latex anvendes max. 500 ml Tykner (1/2 l).
Til 20 l Flydende Latex anvendes max. 1.000 ml Tykner (1 l).
Til 100 l Flydende Latex anvendes max. 5.000 ml Tykner (5 l)
-
Efter din latexform er færdig og helt tør kan du øge styrken på din latexform ved enten at putte formen i tørretumbler eller ovn ved 70 grader i ca. 2 timer. I tørretumbler skal der medlægges et vådt håndklæde, og i ovn skal der stilles en skål vand med ind. Dette giver de mest optimale emner hvad angår slidstyrke og fleksibilitet.
FAQ: Flydende Latex
Ofte stillede spørgsmål:
-
Hvad kan man bruge latex til?
-
Hvordan skal latex opbevares?
-
Hvorfor tørrer min latex ikke?
-
Kan jeg stå med latex udenfor?
-
Er latex farligt?
-
Kan jeg blande farver i latexen?
-
Er jeres latex rigtig, naturlig latex?
Flydende Latex har en lang række anvendelser. Folk køber det typisk for at lave afstøbningsforme, som skridsikkert underlag til strikkede eller hæklede hjemmesko, til at lave effekt-makeup eller til at lave deres egne rollespilsvåben.
Hvordan skal latex opbevares?
Latex skal opbevares mørkt. Med mørkt menes der at det skal opbevares væk fra sollys. Dette betyder at du heller ikke kan arbejde med latex i sollys. Du må derfor heller ikke stå og arbejde med latexen i sollys. Derudover skal beholderen selvfølgelig være tætlukket og temperaturen skal være fra 10°C -30°C.
Hvorfor tørrer min latex ikke?
Hvis din latex har været udsat for sollys vil du kunne risikere at det ikke vil tørre, men bliver ved med at klistre.
Kan jeg stå med latex udenfor?
Vi anbefaler at man arbejder med latex under god ventilation, hvilket kunne være udendørs, men at man arbejder under en form for halvtag eller andet så latexen ikke udsættes for sollys. Da vil den nemlig ikke tørre op ordentlig og blive ved med at klistre.
Er latex farligt?
Som udgangspunkt er latex ikke farligt. I vores latex er der kun 0,2% ammoniak, sammenlignet med 0,6% i almindelig latex. Lugtgenerne er defor minimale. Ammoniakken er ikke farlig, men kan virke generende for luftvejene, og derfor anbefaler vi alligevel kraftig ventilation under arbejdet.
Man kan desude være allergisk over for latex og derfor anbefaler vi at man tester ved at smøre en lille smule latex på huden først og afventer om der er nogen reaktion. Læs mere inde på http://allergi.astma-allergi.dk/andreallergier/latex
Kan jeg blande farver i latexen?
Du kan sagtens blande vores naturfarvepigmenter i latex, men hverken Metal PRO-farvepigmenter eller silikonefarver duer sammen med latex.
Er jeres latex rigtigt, narturligt latex?
Ja, vores latex er rigtigt, naturligt latex udvundet fra gummiplanten.